Podkasten "Mer kraft raskere" med Pia Kristensen Moe, diskuterer rekruttering og sikkerhet i energibransjen etter energikommisjonens rapport. I denne episoden er Silje Strand, prosjektleder og kursansvarlig i StS-ISONOR gjest og deler innsikt om utfordringer knyttet til bemanning og opplæring i bransjen.
Sammendrag
Podkasten "Mer kraft raskere" med Pia Kristensen Moe, diskuterer rekruttering og sikkerhet i energibransjen etter energikommisjonens rapport. I denne episoden er Silje Strand, prosjektleder og kursansvarlig i StS-ISONOR gjest og deler innsikt om utfordringer knyttet til bemanning og opplæring i bransjen.
Rekruttering er kritisk
Energibransjen står overfor en rekrutteringskrise med mangel på arbeidskraft.
Det er behov for et nasjonalt læringssenter: Silje foreslår opprettelse av et nasjonalt læringssenter for å standardisere opplæring og gjøre det mer attraktivt for unge å velge karrierer i bransjen.
StS-ISONOR erfaring
Silje forteller også om vår erfaring i å få unge ut i arbeid etter gjennomføring av korte kurs. AMO-kurs: Da var det et bransjeinitiativ, så Norsk industri tok opp med NAV, og vi fikk opp noe som de kaller AMO kurs, og da kurset vi igjennom over 100 mennesker. Etter endt kurs etter 3 måneder, så var 84 % i arbeid.
Samarbeid i bransjen er en suksessfaktor
Det er viktig med samarbeid mellom aktører for å løse rekrutteringsutfordringer og utvikle standarder for sikkerhet og opplæring.
Kvalifikasjoner for tilkomstteknikere
Silje forklarer at tilkomstteknikere må ha et fagbrev og relevant erfaring, og at bransjen trenger folk med praktisk erfaring.
Sikkerhet i høyden
Det er et stort søkelys på sikkerhet i arbeidet med tilkomstteknikk, og det er nødvendig med reguleringer for å unngå ulykker.
Balanse mellom rekruttering og sikkerhet: Det er en utfordring å opprettholde sikkerheten samtidig som man øker rekrutteringen for å møte bransjens behov.
Her kommer en video av podkasten sammen med tekst.
Introduksjon til podkasten og temaet
Pia:
Hei og velkommen til podkasten. "Mer kraft raskere". Mitt navn er Pia Kristensen Moe og i denne podkasten så snakker vi om konsekvenser av energikommisjonens rapport "mer av alt raskere", hva betyr dette for førstelinjen, miljøet og sikkerheten? Vi diskuterer muligheter, utfordringer og hvordan vi skal finne løsninger uten å gå på kompromiss med helse og trygghet.
Jeg er nå i Bergen, og bare så dere er klar over det. Mitt navn er Pia,
og jeg er tilkomstteknikere nivå 1.
Og for dette her er noe som jeg ble utfordret på i 2024 av min gjest som er her nå. Så gjesten min i dag er nå Silje Strand, prosjektleder og kursansvarlig her hos StS-ISONOR- du så utrolig hyggelig at du utfordret meg.
Silje:
Veldig spennende og sprekt gjort og ta imot. Gratulerer til nivået 1 tilkomstteknikker, tøft.
Pia:
Tusen hjertelig takk!
Om Silje Strand og hennes rolle
Ja, jeg har jobbet med tilkomstteknikk siden det begynte i bransjen, før det så var det stillas.
Og så ble det tilkomstteknikk, og så har vi vært med opp igjennom og når det begynte å forplante seg ute i industrien.
Så var vi med på å bygge et rammeverk rundt det og lage litt reguleringer for hvordan vi skulle gjøre dette på en sikker måte. Så det første møtet bransjen hadde sammen, det var vel rundt 2000 for å komme sammen og lage et bransjeorgan.
Pia:
Ja, du sitter i styret til soft er det slik? Ja, hvor lenge har du sittet der?
Silje:
Ja, det gjør jeg.
Denne perioden har jeg satt i 4 år.
Og så har jeg satt dem fireårsperiode før det, og så har jeg vært med når de begynte med standarden i 2010.
Hvordan ser arbeidshverdagen ut?
Pia:
Du jeg har et annet spørsmål også. Du er jo da prosjektleder og kursansvarlig? Hvordan ser din hverdag ut?
Silje:
Jo, da får jeg utfordre meg på det som jeg brenner for. Det er rekruttering til fagene, sikkerhet, opplæring og får frem det beste i folk på en god måte, tror jeg.
Jeg driver og litt karriereveiledning og sørger for at alle kommer inn på rett spor.
Alt fra private aktører som ønsker karriereveiledning, og så har vi veldig mye bedrifter som bestiller kursene
Om rekrutteringsutfordring og tiltak
Pia:
Du kom litt innpå det når du startet her, så nå nevnte det rekruttering og det er jo ikke en hemmelighet at det hele energibransjen mangler utførende hender.
Silje:
Ja du må jo søke du har jo begynt å få erfaringen.
Nei, hva gjør vi det som har vært stor suksess, det var under blant annet under covid når den oppstod, vi mistet alle våre gjestearbeidere. Stod i en bransje uten mennesker til å jobbe i den.
Da var det et bransjeinitiativ, så Norsk industri tok opp med NAV, og vi fikk opp noe som de kaller AMO kurs, og da kurset vi igjennom en overkant av, vi hadde en kontrakt i løpet av en fireårsperiode og kurset over 100 mennesker.
Og, hvorav 84 % av disse etter endt kurs etter 3 måneder som var 84 % i arbeid.
Og begynte i vår bransje, og dette her er jo fordi at vi har manglende skoletiltak og manglende opplæringstiltak i det offentlige.
Pia:
Og hvorfor gjøres ikke dette hele tiden da? Ja jeg forstår ikke det eller så sånn ok vi vi må det ble et slikt tiltak under en krise kan man si, og det er jo krise nå.
Silje:
Ja, og før det offentlige ligger til rette for smale fag, så blir det ikke bukt med den rekrutteringsutfordringen som vi har.
Anbefalte tiltak-nasjonalt læringssenter
Pia:
men hva er da din anbefaling? Nå har jo du en veldig god erfaring på akkurat dette AMO-kurset her sånn, hva er, hva er din? Det er jo energimontører det skrikes etter nå, spesielt da mot nettbransjen her sånn. Så hva er din anbefaling til denne bransjen?
Silje:
Nei, det må få i gang enten et skoleløp, og da tenker jeg jo for små fag uansett hvilket fag det er, så burde det vært et nasjonalt læringssenter. Vi er et så lite land at vi kan ikke sitte på hver vår hub og tro at vi kan drive store utdannelsesløp for alle steder i Norge. Så hatt et nasjonalt læringssenter som hadde gjort det attraktivt for å komme inn og få den helt spesifikke utdannelsen. Og så spekket de ferdig med alt det de trengte før de kom ut i bransjen.
Pia:
men hvem er det som skal ha ansvar for den der nasjonale læringssenteret er det liksom staten?
Silje:
Ja, det istedenfor en yrkeslinje som de må ha altfor små klasser i til å kunne klare å gjennomføre det, så derfor så tar de det vekk istedenfor. Så hvis de hadde laget en stor skole istedenfor, som omfattet alle flere småfag.
Kvalifikasjoner-kom i arbeid!
Pia:
Når dere leter etter folk, hvilke spesifikke liksom kvalifikasjoner er det liksom du ser etter? Hva er det du er ute etter?
Silje:
Det spørs jo helt hvilken stilling vi skal besette.
Pia:
La oss la oss si tilkomstteknikere.
Silje:
Ja, da må jo de ha et fag i bunnen da, de må ha et yrkesfag, tilkomstteknikk, det er jo kun en ankomst metode, så de skal jo utføre noe i disse tauene, og da må de ha ja, et eller flere fag i bunn. Og som jeg sier til de som ønsker å jobbe innenfor tilkomstteknikk, men som kommer for eksempel fra restaurantbransjen og ikke har noe spesiell utdannelse innenfor industrien.
Raskeste vei til industrien
Og raskeste vei til industrien som vi kjenner i vår virksomhet, det er hvis du har et riggerkurs og et stillaskurs, og så kan du kombinere det med tilkomstteknikk. Altså jeg er ikke så veldig ute etter de med gode karakterer fra skolen. Jeg er ute etter noen som skal rett og slett ønske å jobbe. Ja, kom i arbeid.
Hvordan bli kjent med fagene våre? Vi må tenne en gnist!
Vi er jo på alle disse plattformene på nettet som de fleste bruker, men vi driver også i tillegg mye med oppsøkende virksomhet, så vi tilrettelegger for fagdager for ungdomsskoler og for videregående skoler og inviterer de inn her, og så får de prøve seg en dag i kurssenteret eller ute for å bygge stillas eller. Ja prøver seg i våre fag.
Det er noe vi ser at vi er nødt til å så et frø mye tidligere, for det er vel ikke så mange, spesielt mange sekstenåringer som får klapp på skuldrene og hører fra mamma og pappa hvis de kommer hjem og sier jeg skal bli stillasbygger.
Vi må tenne en gnist i ungdommene, sånn at de ser at dette er farbar vei for dem.
Være det beste selskapet å jobbe i. Lytte, være til stede!
Pia:
Energibransjen, eller i hvert fall da med nett for eksempel. De har jo "stjålet", nå setter jeg det litt sånn i anførselstegn og sånn, stjålet energimontører og fra sånn som Nettpartner og disse selskapene her og nå er jo faktisk BANE NOR på vei til å stjele energimontørene fra nettselskapene igjen, og det er den delen der av energibransjen. Hvordan er det jo hos dere?
Silje:
Det er jo akkurat likt. Vi kan aldri unngå å at folk bytter kjeledresser.
For det gjør de, og det er valgfritt hvor du ønsker å jobbe. Vi må bare sørge for å være det beste selskapet at folk ønsker å jobbe her så og da må du legge til rette for god opplæring. Vi må se de ansatte, vi må lytte til de, vi må ha tilstedeværelse, så jeg tenker at de beste vinner på å holde på sine ansatte.
Vi tar vare på de ansatte!
Pia:
Men hvordan gjør dere det? Vil du ta også komme med noen hemmeligheter, er det sånn som du da som er en leder som du er jo en person som er meget aktiv i også andre foraer.
Så hva er det du gjør som er annerledes?
Silje:
Jeg vet ikke om jeg gjør så mye annerledes, men jeg tenker jo det at vi tar vare på de ansatte. Vi har ikke noe lukket dør, de må ikke skrive og søke om å få audiens, vi har en åpen dør, kom inn og hører på folkene. Snakker med dem, og vi viser oss i prosjektene å se det arbeidet de legger ned.
Mest ansvarlige arbeidsgiveren! Kulturbærere er viktig.
Silje:
men jeg tror jo det at de som kanskje går i bresjen som er den mest ansvarlige arbeidsgiveren og tilbyr et løp hvor de står for god opplæring, og de føler seg ivaretatt. De føler seg at sikkerheten er ivaretatt, og at det er aktiv operativ ledelse som at det er helt greit med kultur.
Kulturbærere er viktig. Jeg tenker det at hvis de blir lært opp i gode kulturer, og får det forankret i de ansatte, så sprer dette seg.
Mange nærmer seg pensjonsalder- vi trenger påfyll av yngre arbeidstakere!
Pia:
Hvis vi skal se da på deres selskap, så hvor stort er deres langsiktige bemanningsbehov? Hvor mange folk er det du trenger, for det er jo folk som kommer til å spørre dere om å bidra og komme med mennesker.
Silje:
Største utfordringen vår, det er det at alle disse her som har ansiennitet som er langt over 30 år nå, de begynner å nærme seg en pensjonsalder. Det er jo en kjempestor utfordring, og hvis vi ikke får fylt på fra de yngre så vil vi streve innen 5-10 årsperiode, så vil vi få en skikkelig utfordring.
Så vi er nødt til å gjøre de rette grepene for å få inn de unge nå.
Pia:
Jeg blir faktisk veldig fascinert at det er såpass at dere er så på tilbudssiden til å stå liksom i bresjen for dette her som har med rekruttering.
Silje:
Ja, og så har vi bransjen sammen da, måtte love at vi tar imot så og så mange i virksomhetene våre når de er klar for å komme ut i jobb. Nå er det mye teoretisk opplæring og opplæring i verksted først, da dette går på isolatør faget.
Og når de er klar for å begynne å jobbe, så har vi forpliktet oss til å ta imot de.
Rekrutteringen henger ikke sammen med ønsket utbyggingsbehov!
Pia:
Høydekonferansen har jeg da en temalinje kan jeg nesten kalle det, som heter "mer kraft raskere uten dødsfall"- når jeg sier det til deg, hva, hva tenker du da?
Silje:
Det er vanskelig fordi rekrutteringen henger ikke sammen med ønsket utbyggingsbehov, så jeg tenker det at for at vi skal klare det tempoet, uten å at det går på bekostning av flere ulykker eller sikkerhet eller sånn, så er du nødt til å være regulert. Og så lenge du sitter på monopolister rundt om i alle kraftselskapene, så tror jeg det er vanskeligere å gjøre enn private virksomheter som tar initiativ sammen, og vi driver et bredere bransjesamarbeid.