Presentasjon template34

10.04.25

Mer kraft raskere - uten dødsfall

Energikommisjonen har gitt marsjordre om "Mer av alt, raskere". Hva betyr det for helse, miljø og sikkerhet at vi skal bygge mer kraft - raskere? Dette spørsmålet stiller Pia Kristensen Moe i podkasten Mer kraft raskere - uten dødsfall. En podcast fra Europower Partner

Energikommisjonen har gitt marsjordre om "Mer av alt, raskere".

Hva betyr det for helse, miljø og sikkerhet at vi skal bygge mer kraft - raskere? Dette spørsmålet stiller Pia Kristensen Moe i podkasten "Mer kraft raskere" - uten dødsfall. En podcast fra Europower Partner

Podkast

Her kommer den første av to podkaster fra Bergen og StS ISONOR AS. Første gjesten er Thomas Gundersen. Han har lang erfaring innen opplæring og er nå kursleder.

Vi dykker ned i hvordan riktig opplæring og veiledning kan gi bedre resultater – både i form av økt effektivitet og sikkerhet på arbeidsplassen.

Pia Kristensen Mo er prosjektleder for "Mer kraft raskere" og konferansier på Høydekonferansen. På konferansen i 2024 ble Pia utfordret av vår prosjektleder for kurs, Silje Strand, om å lære seg tilkomstteknikk! Hun fikk derfor kurs i tilkomsteknikk nivå 1, på vårt kurssenter i Bergen. Der er Thomas Gundersen kursleder og instruktør.

Thomas Venge Gundersen
Thomas Venge Gundersen

I den forbindelse tok Pia like så godt en prat med Thomas, podkasten er tekstet under.

"Hei og velkommen til podcasten "mer kraft raskere", mitt navn er Pia Kristensen Mo, og i denne podkasten så snakker vi om hva energikommisjonens rapport "mer av alt raskere" kan forårsake.

Hva betyr dette for miljøet og for sikkerheten. Vi diskuterer muligheter, utfordringer og hvordan vi kan finne løsninger uten å gå på kompromiss med helse og trygghet.

Jeg er nå i Bergen, da jeg takket ja til en utfordring jeg fikk på Høydekonferansen i 2024 av StS-ISONOR. Jeg inviterte likeså godt min kursleder, Thomas Gundersen. Velkommen, eller jeg vet ikke om jeg skal jeg si velkommen eller hva"

Thomas: "Jeg kan si velkommen til deg da siden du sitter du sitter hos oss."

Du Thomas, jeg er litt nysgjerrig, hva er egentlig du, for du er jo ikke bare kursleder.

Ja, det er det som er jobben min i dag, er kursansvarlig i StS-ISONOR. Så jeg har i utgangspunktet ansvar for det faglige innholdet i disse kursene da. Også har jeg masse erfaring i fra arbeid i høyden, tilbake fra jeg var 17 år gammel.

Pia: "Fra du var 17 år gammel ja" Jeg er jo nå på dag nr 5 blir det vel, på tilkomstteknikk kurs nivå 1, det er riktig det?

Thomas: "Ja"

Pia: "Og jeg kan med hånden på hjertet si at dette er sykt gøy"

Thomas: "Ja, det er verdens fineste jobb, spesielt når solen skinner"

Men du har jo som du sier nå, du har jo en bred erfaring Thomas, kan ikke du bare fortelle litte grann om veien din hit, liksom du startet som 17 åring

Veien min hit: gutt med litt lopper i blodet, kan vi vel trygt si, begynte på videregående, fant egentlig aldri min plass der.

Så hadde jeg en kompis som jobbet her, som stillasmontør, så sier han, men jeg ordner deg en sommerjobb så søker du deg inn igjen på skolen til høsten, også var jeg i et jobbintervju, der jeg ble tilbudt en læreplass over 4 år.

I stedet for å gå det vanlige løpet på videregående, takket ja til det, ante ikke noe om hva tilkomstteknikk var, jeg skulle bli stillasmontør jeg. Var det som liksom ble greien da.

Så var jeg på en jobb ute på CCB basen utenfor Bergen, der de driver med vedlikehold og modifikasjoner på borerigger til Nordsjøen, også synes jeg at det der virker jo kjempespennende. Så gikk det en stund, så var det noen som drev og holdt kurs i hallen som vi hadde lager, for samme selskap som jeg jobber i, så fant jeg ut at det har jeg lyst til å drive med.

Pia: "Ja"

Men du jobbet da ute i Nordsjøen?

Har jobbet en del år offshore, vært ute på en del verft, på infrastruktur, altså på broer og den type ting. Litt Rundtom i Bygg- og anlegg, og ja.

Hvilken type oppdrag da, hva jobbet du mest med tilkomstteknikk?

Egentlig løfteoperasjoner, er vel egentlig det jeg har drevet mest med, også mekanisk arbeid etter at jeg ble sikringsleder, så har jeg jo vært veldig mye rundt om, der jeg har hatt ansvaret for andre yrkesgrupper, mens de har jobbet i tau da.

Det er veldig gøy, for når vi snakker nå så begynner jeg å tenke sånn, greit, en sikringsleder skal aldri være i tau

Jo, jo, det kan man være så lenge redningsplanen er tilrettelagt for at de andre i laget, så går det helt fint.

Men jeg vil at du også bare skal nevne to ord om din arbeidsgiver, som utfordret meg til dette, for hva er det dere gjør?

Oi, hva vi gjør, vi er jo en ISO-leverandør, så primærtjenestene vi leverer er egentlig Stillas, Overflate og Isolering.

Så har vi noen tilleggstjenester innenfor overtrykkstelt for sveising for eksempel, habitat.

Vi leverer tilkomstteknikk. Vi leverer tjenester som mekaniske oppdrag, vi kan levere elektro tjenester, et bredt spekter av tjenester innenfor tilkomstteknikk.

Og vi samarbeider med andre om å levere tjenester innenfor inspeksjon og den type ting hvis det skulle være aktuelt.

Og ikke minst så har vi jo et kurssenter- for kurs og læring- det er jo det som er jobben min.

Ja, for da lurte jeg på er det normalt at ISO bedrifter også har et kurssenter?

Det begynner å bli mer og mer vanlig. Meg bekjent så har vi jo vært to stykker i Bergen som har drevet med det ganske lenge.

Du, hva er det som motiverte deg til å bli instruktør. Jeg mener du kunne jo vært over alt.

Kunne vært overalt, litt sammenfallende mellom interesse for faget mitt, jeg lærer jo selv også veldig mye av å være her.

Man blir litt nærd av å gå i et kurssenter og få tilgang på alt av nytt utstyr, og ikke minst å treffe masse andre mennesker som driver med det samme som jeg gjør.

Faglige diskusjoner som jeg håper utvikler både de som er på kurs hos meg og meg selv.

Hvis du skal nevne en ting som, en ferdighet du fikk som tilkomstteknikker, som du har liksom tatt veldig inn i din instruktør rolle. Har du liksom en ting du bare, det har jeg holdt fast ved

Nei, egentlig ikke. Jeg føler litt på det at, hvis du skal utvikle deg selv, så kan du på en måte ikke holde fast på en greie. Må alltid være villig til å lytte til, så kanskje ja, kanskje det kommer fra det å være sikringsleder- å prøve å være inkluderende, få de rundt deg til å føle seg så trygg at de tør å lufte de problemstillingene som oppstår da.

Jeg har litt lyst til å spørre deg egentlig, fordi, hva er de viktigste sikkerhets tiltakene ved arbeid i høyden?

Alle kan liksom snakke om dette med risikovurderinger og alt. Og det er jo så klart kjempeviktig.

Det må på en måte ha en god plan i bunn av, for hva som skal foregå, hvordan håndterer vi risikoen, men denne risikoen blir aldri bedre enn at du må ansvarliggjøre noen for å faktisk iverksette de tiltakene som er satt da, hvis ikke du plasserer det ansvaret ett eller annet sted, så er det ingen som har det ansvaret, og da er vi mennesker rett og slett litt late, da skjer det ikke.

Så du mener at man kan planlegge og man kan sikkerhets analysere og det er ikke måte på, men hvis ikke du har den som er ansvarlig, så er det egentlig bare å kaste alt sammen på båt?

Egentlig, det tror jeg, nå er det sikkert andre som er bedre å svare på tallene på det, men hvis du ser på statistikken vår innenfor tilkomstteknikk ganske unik egentlig, hvis du sammenligner oss med andre som driver og jobber i høyden.

Så har jeg en hypotese om at grunnen til det er at vi har en sikringsleder i disse lagene. Du har en som er utpekt som ansvarlig for sikkerheten fysisk på arbeidsplassen til enhver tid. Og det tror jeg er nøkkelen å ha en som vet at det er meg som får- det er riset bak speilet som ligger der på den ene personen hvis noe skulle skje.

Pia: "Og nå da, med min lange erfaring, så ser jeg at det å gjøre ting i riktig rekkefølge, er utrolig viktig når det kommer til sikkert arbeid. "

Kan du egentlig da fortelle meg hva er egentlig da det viktigste man skal tenke på når man skal gjøre en sånn arbeidssetting da

Altså det første vi begynner med er jo som regel å planlegge hvordan skal vi løse arbeidsoppgaven.

Altså vi skal jo ikke bare henge her og se pen ut, man skal jo arbeide i høyden.

Vi må se på hva er egentlig risikoene forbudet med dette? Og det finner vi ofte etter vi har laget en plan for hvordan vi skal løse det.

Så det vi begynner med er, her er det som skal løses, her har vi en plan for å løse det, altså en metode eller hva du vil kalle det for, så må vi se på hva er risikoene med dette.

Når kan det bli aktuelt for oss å måtte redde for eksempel, hva er begrensningene for oss hvis vi løser det på denne måten i forhold til sikkerhet.

Så kan det godt hende det at vi finner noen utfordringer som gjør at vi må forandre på den originale planen. Fordi at risikovurderingen sier at dette kan vi ikke gjøre på en trygg måte.

Hvilke av de største sikkerhetskravene har endret seg siden du startet i bransjen?

Kravene tror jeg ikke har endret seg så fryktelig mye, jeg tror kulturen, i hvert fall i den delen av bransjen som jeg kommer fra med Olje bransje, så tror jeg vi er blitt veldig mye flinkere.

Men jeg tror fortsatt vi har en lang vei å gå for å få det perfekt, det tror jeg nesten er uoppnåelig, men vi må prøve.

Pia: "Da burde du faktisk høre på den podkasten som ligger ute nå om sikkerhetskultur, for den beste sikkerhetskulturen man kunne få, det var hvis man ble med i en sekt!"

Også lurer jeg på, nå har jo du vært her en stund på dette kurssenteret, og hva er de vanligste feilene som blir gjort på kurssenteret?

De vanligste feilene det er veldig, veldig mange forskjellige typer feil. Det er jo derfor folk er her. For å kunne gjøre de feilene i et kontrollert miljø og ikke ute på en arbeidsplass. Og lære av det!. Så det er jo egentlig hele poenget.

Så nå har jo du vært her, sant, og sånne enkle ting som å glemme en kameratsjekk før vi skal opp i høyden og vi har koblet oss inn i tauene på dette kurset da, for eksempel.

Så er jo det på en måte siste barrieren for å sjekke at vi har kommet oss riktig inn i disse tauene og at alt utstyr er på plass og riktig montert og ja. Så det er jo en ganske typisk feil. Glemme å skru igjen karabiner og kroker, det er smådetaljer.

Pia: "Jeg føler meg skyldig her på alle nivåer"

Thomas: Sant, vi pleier å spøke med at folk skylder meg en pils eller noe sånt hvis de glemmer å lukke brystklemmen, men det er jo et visst alvor over det og, det er ting som kan gi konsekvenser, altså det kan gi følgefeil som igjen gir større konsekvenser enn det virker som ved første øyekast da.

Men du, sikkerhet er jo da viktig, men du snakker også mye om ergonomi, når du skal fullføre en oppgave. Kan ikke du fortelle, hvorfor maser du så fælt om det?

Jeg maser om det fordi at man jobber med fysisk belastende veldig ofte det som skjer i høyden.

Nå har jo ikke jeg vært noe særlig i kraftbransjen da, men jeg ser jo for meg at de kan ha mye av de samme problemstillingene som vi har når vi jobber i tau i Nordsjøen.

Og det er jo klart at skal man gjøre dette gjennom et helt arbeidsliv, og det er jo noe jeg håper at jeg kan gjøre i hvert fall, jeg stortrives med det jeg driver med, så det ville være fryktelig dumt at en skulder eller en albue eller noe sånt, skulle bli utslitt før resten av kroppen også må man finne seg en ny jobb da.

Og det tenker jeg vi skal ha fokus på. Vi skal prøve å sørge for at folk kan holde på med dette så lenge som mulig og det ikke skal gå på bekostning av helsen.

La oss gå litt utenfor læringspodden, utenfor kurssenteret her sånn, hvordan er det egentlig man vurderer risiko før man starter arbeid i høyden? Du har en oppgave du må løse, du må planlegge oppgaven din, men hvordan er det man starter liksom?

Ja, altså først må jo du ha en plan for hva som fysisk skal skje på arbeidsplassen, så må man bryte det ned i mindre deloppgaver, identifisere alle disse forskjellige steg eller trinn i en jobb.

Og når man har gjort det, så må man se på hvilke risikoer, eller farer, er forbundet med hvert enkelt av disse punktene da.

Også finne noen tiltak da for å få vekk denne risikoen. Det er jo på en måte essensen i det da.

Også lager man da en plan om redning med en gang, gjør man ikke det?

Ja, skal man henge i tau så må man nesten det, for det er ikke noen andre, som regel, som kommer og henter oss da.

Men det er jo mye snakk om scenarioer, ikke sant, i sånn redning, og jeg tenker, du kan jo sitte der og snakke om x antall muligheter du kan redde på, for det kan skje, og det kan skje, når er det du sier at stopp da, som sikringsleder? Er det ikke noe stopp?

Stopp vil vel sjelden komme, men man må kanskje legge en annen plan, altså hvis noe har forandret seg i forhold til de forutsetningene man hadde.

Si denne planen er laget på et kontor, før man kommer ut, så kan det jo godt hende at, i det scenarioet der man har regnet på en jobb, eller hva det skal være, så har det sittet noen på kontoret og laget en plan, så er det ikke sikkert at kartet og terrenget helt stemmer overens, og da må jo sikringsleder si det at dette fungerer ikke, så her må vi legge en ny plan.

Så kan han gjerne komme med et forslag til at "sånn løser vi det".

Kan man planlegge for mye for sikkerheten?

Nei, men uansett hvor mye du planlegger så hjelper det ikke hvis ikke det er noen som er ansvarlig for å gjennomføre den planen.

Man har da planlagt både redning, man har planlagt jobben, man har liksom det riktige laget med seg, alt er i orden. Men hva med værforhold?

Ja, det kan jo sette en stopper for morroen, det er jo sånn det er. Altså har vi vurdert at sånn som dette er akseptabel risiko, og det forandrer seg.

Si at det plutselig blåser opp, så kan det godt hende at vi må stoppe jobben, på grunn av for mye vind for eksempel.

Når dere da skal starte igjen, vil dere da ta med været da som et risikomoment inn i ny planlegging, eller starter dere på nytt?

I utgangspunktet så ville jeg hatt de værforholdene i den risikovurderingen vi har i utgangspunktet.

Vi hadde sagt kanskje det at "ok blåser det, vi har jo et absolutt krav i standarden våres på 30 knop da men, enkelte arbeidsoperasjoner trenger du kanskje å senke den, altså til lavere vind, fordi at det vil medføre en risiko.

Og da er det jo ting som man må vurdere den orginale risikovurderingen.

Ja, for her sånn vil man jo da få forskjell på for eksempel tilkomstteknikk ute i Nordsjøen mot tilkomstteknikk ute for eksempel i en høy statnett mast

Ja, og hva slags utstyr de håndterer, altså jeg har selv vært med på å bytte vindveggsplater i et boretårn i Nordsjøen, det er klart at det er ikke en jobb jeg ville gjort i 30 knops vind.

Nei, hva er det værste værforholdet du har opplevd?

Kaldt og jæklig som stillasmontør på Melkøya, utbyggingen der oppe av snøhvitprosjektet. Midtvinteres, hehe. Snøstorm! Og nedstenging av site.

Jeg har hørt noen historier altså i løpet av disse dagene her, om å nesten få bølger over seg, har du også opplevd det?

Har vel blitt våt på beina i hvert fall.

Jeg bruker setningen "mer kraft raskere uten dødsfall" mot høydekonferansen, også i denne podkasten her, og da lurer jeg på hva betyr dette for deg når jeg sier det?

Nå er ikke jeg en så veldig stor del av kraftbransjen da, men en del av de som jobber i kraftbransjen kommer på kurs hos oss.

Og jeg tenker at så lenge man har en skade frekvens, så lenge det fortsatt er noen som skader seg på jobb, så vil mer jobb nødvendigvis og bety mer skader. Det er egentlig min konklusjon. Det er sikkert ikke alle som er enig med meg i det.

Du, har du noen gang sett tilfeller der sikkerhetsrutiner blir ignorert for å spare tid?

Ja.

Og det virker som du ikke har lyst til å fortelle om det?

Man har ikke veldig lyst til å sitte her og henge ut andre.

Men hvordan håndteres dette da?

Jeg har vært med på arbeidslag der jeg har sagt stopp.

Men du har vært med i arbeidslag, men var du da sikringsleder?

Ja, ved arbeidspress for eksempel da, der man prøver, fordi noe koster veldig mye penger at man må vente, at man gjerne prøver å presse noen til å gjøre noe som kanskje er på grensen, eller over grensen, da tenker jeg at det er min jobb som sikringsleder å si stopp.

Ja, men tror du at det skjer også brudd på sikkerhetsrutiner akkurat nå?

Ja, om det er i høyden eller, det tror jeg skjer i de fleste bransjer, så har man noen som er flink, og noen som kanskje ikke er like flink til å følge lover og regler og forskrifter og prosedyrer.

Det handler ofte om kunnskap. Jeg tror ikke det er noen som går inn for å gjøre dette bare for å gjøre noe galt.

Har du opplevd at noen har nektet å bruke riktig sikkerhetsutstyr?

Ikke mens jeg har vært på en klatrejobb. Der tror jeg faktisk at vi har en ganske god kultur og de feilene som blir gjort, tror jeg ofte handler om mangel på kunnskap.

Jeg tror ikke liksom det går på vond vilje da.

Det går nok på opplæring og derfor er det viktig at vi prøver å være så etterrettelig og nøyaktig som mulig når vi forklarer folk risikoen når vi har dere her inne på kurs.

Har du noen gang opplevd en TT nivå 1 har sagt fra at dette blir jeg ikke med på, her bryter dere sikkerheten?

Ja, jeg skjønner hva du spør om. Jada, det oppfordrer vi og til, hvis det er noe man, man skal ikke bare spise alt rått uansett hvem som sier det sant, hvis det er noe som virker rart så må man spørre, ja, men hvorfor skal vi gjøre det sånn?

Men da virker det som en veldig bra kultur egentlig at man har, for man blir jo litt type hierarki her sånn sant? Du har sikringsleder som er på toppen og har mest erfaring og så har du liksom nivå 3 og nivå 2 og nivå 1 av tilkomstteknikkere

Og det kan jeg jo si litt om. Jeg har jo ikke jobbet veldig mye i utlandet, men jeg har vært på noen turer rundt både i Asia og i Afrika, og jobbet side om side med folk som ikke er fra Norge, og det tror jeg kanskje er en av styrkene vi har her i landet. Det er den flate lederstrukturen vi har.

Sikkert noen ganger føles det for en leder som at av og til hadde det kunne være greit å bare skjære igjennom, men samtidig så tror jeg styrken våres ligger i at de som er lenger nede i dette hierarkiet som du snakker om, føler på det at de kan si i fra og at de blir hørt.

Det er ikke alltid man er enig med de, men de blir i hvert fall hørt og man gjør en vurdering av det de sier, og det er viktig.

For de kan fint komme med nye innspill, og det tror jeg er noe av det som driver oss fremover i innovasjonen og.

Hvis vi alltid skal gjøre sånn som han som har mest erfaring sier, så blir det jo gjort på samme måten hver gang da, så lærer vi ikke noen nye måter å gjøre ting på.

Du har sagt på kurset at sertifisering blir en sikkerhetsventil, hva mener du?

Rett og slett det at noen verifiserer, altså alle kan drive med dokumentert opplæring og alt dette her, men det er min mening, da kan jeg lære fra meg veldig mye rart.

Det som er det fine når vi har disse sertifiseringsordningene etter 9600 eller 9610 for eksempel, det er jo det at vi som kursbedrift blir sett i kortene på hva vi faktisk lærer fra oss- av andre som har kompetanse på det vi driver med.

Men det er jo ikke alle som har sertifisering, synes du det er en svakhet i bransjen at ikke alle har da samme sertifisering

Jeg personlig mener jo det at når vi jobber i høyden da, den risikoen, altså for meg som tilkomstteknikker, jeg har drevet med dette siden 2006 eller noe sånt, så har jo jeg et inntrykk av at den måten vi gjør ting på, og det jeg på en måte snakker med andre i bransjen og sånt, at det skjer veldig lite alvorlige ting.

Selvfølgelig at ting skjer når vi jobber i høyden, på lik linje som om du hadde stått på bakken og gjort disse tingene, det er jo helt naturlig.

Men jeg syns jo på en måte det er rart at du har en del andre risikoer du er eksponert for og der myndighetene forlanger at man skal på en måte ha et eller annet sertifikat eller noe sånt for å få lov til å drive med dette her, mens ting som du faktisk dør av, altså faller du ned fra stor nok høyde, så er utfallet gitt, og da synes jeg det er ganske rart at ikke myndighetene på en måte forlanger at alle skal ha sertifisering.

Jeg tenker jo da at alle da vil snakke samme språk, og da vil man jo ha akkurat det faktisk jeg sa om han statsnett karen som fortalte at det kun er en sekt som er en god sikkerhetskultur. Og da vil det jo faktisk gå i mot det. Et felles mål, en felles sertifisering

Sant, og ikke bare det, for eksempel det dere driver med nede på Østlandet, denne Høydekonferansen, altså det er jo ikke alt der som er like relevant for meg, men allikevel, det å møte på disse møteplassene der vi møter hverandre, jeg synes det er viktig da.

For vi har mye å lære av hverandre, selv om vi på en måte sitter på hver vår lille tue. Noen er i en høyspentmast, mens andre sitter offshore i et boretårn. Så disse fellesskapene der vi møtes, de er viktige.

Jeg vil litt tilbake til det vi også har snakket om og det er dette med å dele erfaringer og du viste meg at SOFT har jo noe som heter CERTASOFT hvor man kan melde inn da både nesten ulykker, hendelser, svakheter i utstyr og sånne ting, og da kommer det et meget direkte spørsmål: Tror du at det blir underrapportert i CERTASOFT?

Ja, det tror jeg. Du var jo inne for å se selv og at det var enkelte perioder det er fryktelig lite som er rapportert.

Og det jeg tror er grunnen til det er det at veldig ofte, i hvert fall sånn som jeg kjenner til i fra min bransje så skal man da først rapportere eksternt, altså til kunden, de forlanger jo når vi er på jobb at vi rapporterer i deres systemer, fordi de vil jo ha kontroll på sine KPIèr i forhold til HMS.

Så skal man rapportere internt, så blir dette da sendt til fagansvarlig. Så er det fagansvarlig da har ansvar for å rapportere dette videre inn i CERTASOFT.

Og jeg tror nok ikke den rapporteringen der er det som ligger lengst fremme i hodet til fagansvarlige på en vanlig hverdag. Det er det nok ikke.

Men hvis du skulle fått lov til før vi avslutter nå denne podkasten, som du skulle fått lov til å komme med et ønske- med sikkert arbeid i høyden. Hva ville det ha vært?

Nei, det er jo det at flere tilknytter seg disse sertifiserings ordningene sånn at vi på en måte får et større fellesskap der vi utvikler oss på en måte i en retning.

Og på en måte løfter problemstillingene og løser problemene på en felles måte.

Og selvfølgelig er jeg litt inhabil siden jeg jobber på et kurssenter og da men jeg har jo stor tro på at til mer kunnskap folk har om det de driver med, det mer rustet er de til å løse ting på en trygg måte når de kommer ut på jobb.

Så dette med å ansvarlig gjøre noen som er ute på jobb.

Tror du nettbransjen kunne lært mye av dere?

Ja, og jeg tror vi har mye å lære av de. Det tror jeg. Jeg har jo holdt en del opplæring for folk tilknyttet noen nettselskaper og det er klart at jeg også lærer mye av å holde de kursene fordi vi har jo egentlig samme ønske om at det skal være så trygt som mulig å gå på jobb, og vi har kanskje en litt annen tilnærming, fordi metodene våre har på en måte utviklet seg i de miljøene vi jobber i.

Så vi kan lære av hverandre, absolutt!

Tusen hjertelig takk Thomas, da har vi to dager igjen som vi skal være sammen også skal vi ha eksamen

Så må vi jo ha noen vafler til deg siden du har bursdag.

Pia:

"Ja, det er sant, det også! Man skulle tro at man er klin kokos, man er 53 og går å klatrer i tau, men dette her er gøy!.

Da sier jeg bare tusen takk til deg som lytter, mitt navn er Pia Kristensen Mo og jeg er prosjektleder for mer kraft raskere"

Flere artikler

Vis flere artikler